از برکت تا اسارت
شما در کجای این چرخه هستید؟
مقدمه
عبرانیان کمی بیش از هزار سال، در تلاش بودند تا براساس فرمانهای خدا زندگی کنند. اما بارها به بیراهه، و حتی گاهی بدنبال خدایان دروغین رفتند. وقتی به سوی خدا بازنمیگشتند، اغلب آنها را با فرستادن قومی دیگر تنبیه میکرد، که به سرزمینشان حمله و آن را تسخیر مینمود. سپس عبرانیان به بیوفایی خود پی میبردند و از خدا میخواستند آنها را برهاند. آنگاه خدا رهبری را برمیانگیخت تا قوم را از ستمگران آزاد کند. و قوم تعهدی دوباره برای زندگی طبق راهها و روشهای خدا میدادند. از برکت به اسارت به برکت به اسارت، این چرخه بارها و بارها تکرار میشد. عبرانیان خوانده شده بودند تا شخصیت خدا را به دنیا نشان دهند. اما بخاطر گناهی که دنیا را به خود آلوده بود، افتان و خیزان در راه خدا قدم برمیداشتند.
– امید، فصل 7
مشاهده و بررسی
در آغاز این درس، در نظر داشته باشید که دروس امید، مروری مختصر از کتابمقدس است. امکان ندارد در یک ویدئوی 80 دقیقهای، تمام کتابمقدس را پوشش بدهیم. قطعۀ منتخب از امید که در بالا آمده، نشان میدهد در دورۀ زمانی بیش از هزار سال چه اتفاقاتی افتاد. در این مدت، پادشاهان و پیامبران زیادی در تاریخ عبرانیان نشانی از خود باقی گذاشتند. داستانهای آنان در بسیاری از کتب کتابمقدس به ثبت رسیده است. اما اگر بخواهید این دوره از زمان را در یک پاراگراف توضیح دهید، قطعۀ منتخب در بالا شرح دقیقی از آن است.
این قطعۀ منتخب چرخهای را که اغلب در تاریخ قوم عبرانی تکرار میشد، توصیف میکند. نویسندهای، همین چرخه را اینگونه شرح میدهد:
از ایمان به اطاعت
از اطاعت به برکت
از برکت به فراوانی
از فراوانی به خودخواهی
از خودخواهی به داوری
از داوری به اسارت
از اسارت به شکستگیاز شکستگی به ایمان....1
عبرانیان پس از دیدن معجزات خدا در خروج از مصر، ایمان کافی برای اطاعت از خدا را داشتند. آنان با چابکی خود را وقف انجام خواستههای خدا کردند. خدا به ایشان وعده داد تا به شرط اطاعت، برکتشان بدهد، و همین کار را هم کرد. در واقع آنها را به فراوانی برکت داد. به این ترتیب چرخۀ مزبور شروع شد، و صدها سال تکرار گردید.
این روند علت و معلولی، نه تنها برای عبرانیان، بلکه در مورد ارتباط هر قوم یا فرد دیگری با خدا، صدق میکند.
توجه داشته باشید که تفاوتی میان برکت و فراوانی وجود دارد. فراوانی معمولأ به معنی داشتن بیش از حد نیاز است. از دیدگاه خدا، داشتن بیش از حد نیاز، برای ما مسئولیت استفاده از مازادمان برای برکت سایرین، به منظور تجلیل از خدا را به همراه دارد. انجام هر کاری کمتر از این، خودخواهی محسوب میشود. در مورد عبرانیان، خودخواهی منجر به داوری میشد. آیهای در کتابمقدس (عبرانیان 12: 6)، به ما نشان میدهد که خدا کسانی را که دوست میدارد، تنبیه میکند. انگیزۀ داوری عبرانیان توسط خدا، محبت او نسبت به ایشان بود. اغلب داوری او، منجر به اسیر شدن به دست قومی دیگر میشد، که آنها را به نقطۀ شکستن و هشیاری نسبت به نیازشان به خدا میرساند!
پرسش و تأمل
- آیا وضعیت خاصی را درمورد قوم، گروهی از مردم و یا افراد، به خاطر میآورید که چرخۀ بالا برایشان اتفاق افتاده است؟ توضیح دهید.
- تغییر وضعیت چشمگیری که در این چرخه وجود دارد، در بخش از فراوانی به خودخواهی است. آیا چنین تغییری در زندگی شما اتفاق افتاده است؟ به نظرتان چگونه میتوان از آن اجتناب کرد؟ توضیح دهید.
- خودتان را در کجای این چرخه میبینید؟ توضیح دهید.
تصمیمگیری و عمل
به قدم اطاعت در چرخۀ مورد بحث فکر کنید. ایمان، هدیۀ خداست (افسسیان 2: 8). میتوانیم از خدا ایمان بخواهیم، اما نمیتوانیم آن را ایجاد کنیم. شکستگی موجب هشیاری ناراحتکنندهای از بیکفایتی ما جدا از خدا میشود. میتوانیم در برابر کار خدا در زندگیمان برای شکستن ما مقاومت کنیم، اما نمیتوانیم خودمان، خودمان را بشکنیم. به غیر از اطاعت، همۀ قدمهای این چرخه، کاری است که خدا برای ما انجام میدهد. اما اطاعت، مسئولیت بشر است.
به معنی واقعی اطاعت توجه کنید. در 1سموئیل 15: 22 اینطور میخوانیم: "اطاعت از قربانیها نیکوتر است." تفاوتی میان قربانی و اطاعت وجود دارد. قربانی میتواند عملی بر اساس اطاعت باشد، اما میتواند دلایل دیگری نیز داشته باشد. ممکن است شخص ابتکار عمل را بدست گیرد و قربانی را در وقت و مکانی به دلخواه خود بگذراند. امکان دارد کسی قربانیای بگذراند که خدا هرگز نخواسته است.
اطاعت کردن، متفاوت است. اطاعت همواره واکنش مناسب انسان نسبت به خداست. اطاعت واقعی از قلب سرچشمه میگیرد. اطاعت، برکت را به دنبال میآورد. فقط و فقط اطاعت است که میتواند مانع از بوجود آمدن خودخواهی بوسیلۀ فراوانی شود.
جایگاه خودتان را در این چرخه که سالهای سال زندگی عبرانیان را به خود گرفته بود، در نظر بگیرید. هرجایی که هستید، هم اکنون با اطاعت قلبی به خدا پاسخ بدهید.
For Further Study
- John Piper, The Pleasure of God in Obedience. (© Desiring God. Sermon delivered March 29, 1987). (http://www.desiringgod.org/ResourceLibrary/Sermons/ByDate/1987/588_The_Pleasure_of_God_in_Obedience/) Retrieved October 19, 2006.
Footnotes
1Fred Carpenter, GENERATION, Personal Study Guide. (© Mars Hill Productions, 1997, page 10).