ابراهیم – دانستن پایان پیش از شروع

او از آنچه خدا به او نشان داده بود، جان سالم بدر برد.


مقدمه

آنگاه خداوند به او فرمود: "یقین بدان که نسل تو در سرزمینی که از آن ایشان نیست، غریب خواهند بود و در آنجا ایشان را بندگی خواهند کرد و آنها چهارصد سال بر ایشان ستم خواهند کرد. اما من بر آن قوم که ایشان بندگی آنها را خواهند کرد، مکافات خواهم رسانید، و ایشان پس از آن با اموال فراوان بیرون خواهند آمد. ولی تو به سلامت نزد پدران خویش خواهی رفت و در کهنسالگی نیکو به خاک سپرده خواهی شد."

– پیدایش 15: 13-15

خدا وعده داد تا ابراهیم را برکت دهد، و بواسطۀ او تمامی قومهای زمین را برکت بدهد.

خدا همین وعده را به اسحاق، پسر ابراهیم، و یعقوب، پسر اسحق نیز داد.

– امید، فصل 6

مشاهده و بررسی

در درسهای 26-30 ابراهیم و بعضی از اتفاقات مربوط به زندگی او را مطالعه کردیم. همانطور که به یاد دارید، خدا ابراهیم را فراخواند و به او وعدۀ برکت داد و اینکه او برای تمامی قومها برکت خواهد بود. پیش از اینکه جلوتربرویم، به این موضوعات درمورد وعدۀ برکت خدا توجه کنید: 

  1. هرچند برکت به واسطۀ ابراهیم آمد، اما هرکسی که با ایمان بخواهد آن را دریافت می­کند.
  2. کتاب­مقدس این وعدۀ برکت را یک عهد می­خواند.1 عهدی که خدا می­بندد، یک وعدۀ برگشت ناپذیر برای انجام چیزی که گفته است. خدا هرچه لازم باشد برای انجام آن، به عمل خواهد آورد.

  3. خدای ازلی و ابدی، دانای مطلق و قادر متعال،3 لزومی ندارد برای چگونگی انجام آن، تلاش کند. او تمامی جزئیات را از قبل برنامه­ریزی کرده است. این موضوع در چند درس آینده بیش از پیش آشکار خواهد شد.

در ادامۀ دروس امید، خواهیم دید که خدا همین "نوع" وعده را با اسحاق پسر ابراهیم و یعقوب پسر اسحاق می­بندد. منظور از "نوع" در دروس امید این است که هرچند ممکن است خدا به شیوۀ متفاوتی این وعده را تکرار کرده باشد، اما در اصل همین وعده به نسل ابراهیم داده شده است. آنها به نوعی وارد عهد خدا با ابراهیم شدند.

همانطور که قبلأ نیز اشاره کردیم، تحقق این وعده از قبل با جزئیاتش بوسیلۀ خدا برنامه­ریزی شده بود. برای درک بهتر این موضوع بیایید به پیدایش 15 بازگردیم. در اینجا می­خوانیم که خدا پارسایی ابراهیم را اعلام می­کند (درس 27). در همین باب، می­بینیم که خدا پس از آنکه ابراهیم به خوابی عمیق فرورفت، به او رویایی با شرح جزئیات هرآنچه بعدها اتفاق می­افتد، یعنی نه تنها در طول عمر ابراهیم بلکه چند صد سال بعد از آن را، نشان داد! این رویا در آیاتی که در بالا آمده، ثبت شده است. به مشخصات جزئی آن توجه کنید.

  • نسل ابراهیم در سرزمینی که از آن ایشان نیست، غریب خواهند بود.
  • آنها چهارصد سال بندگی خواهند کرد و تحت ظلم و ستم خواهند بود.
  • سرانجام خدا بر قومی که آنها را به بندگی می­گیرد، داوری خواهد کرد.
  • پس از داوری خدا، نسلهای ابراهیم آن سرزمین با اموال فراوان ترک خواهند کرد.
  • عمر ابراهیم در کهنسالگی نیکو و با آرامش به پایان خواهد رسید.

به خاطر داشته باشید که این رویا پیش از تولد اسماعیل، پیش از تولد اسحاق و پیش از اینکه خدا یک قربانی را بجای اسحاق فراهم کند، به ابراهیم داده شد. نقشۀ خدا بزرگتر از هر فرد انسانی است. شاید خواندن این مطلب به شما کمک کند بفهمید چگونه ابراهیم توانست اینقدر مطمئن باشد که به اسحاق بگوید: "خدا برۀ قربانی را برای خود فراهم خواهد کرد." ابراهیم پایان را پیش از شروع دیده بود. او می­دانست که زنده نگاه داشتن اسحاق برای تحقق وعدۀ خدا ضروری است. به نوعی، ادامۀ زندگی­ ابراهیم به سادگی درک آن چیزی بود که خدا قبلأ به او نشان داده بود.

در باقیماندۀ این فصل خواهیم دید که چگونه خدا رویای ابراهیم را به انجام رسانید. شاید این گفته را شنیده باشید که: "خدا در جزئیات نهفته است." امیدواریم در انتهای این فصل، همانطور که به جزئیات نگاه می­کنیم، شواهد بزرگ حضور و قدرت خدا را مشاهده نماییم.

پرسش و تأمل

  • آیا دانستن این موضوع که خدا نقشه­ای با شرح جزئیات برای این دنیا و تمامی مردم آن دارد، حائز اهمیت است؟
  • به یاد داشته باشید که وقتی خدا به ابراهیم رویاییدربارۀ آینده داد، ابراهیم انتهای کار را از همان ابتدا مشاهده کرد. از طریق وعده­های کتاب­مقدس، خدا به هر فردکه به او اعتماد دارد، انتهای داستان زندگی­اش را نشان می­دهد. ما می­دانیم عمری که با ایمان به خدا سپری شده است، در آسمان و همراه او به پایان می­رسد. دانستن این موضوع چه تأثیری در زندگی ما دارد؟
  • با وجود وعده­های خدا، آیا هیچوقت نگران آینده می­شوید؟ چرا؟

تصمیم­گیری و عمل

وقتی خدا وعده­ای می­دهد، هرچه برای انجام آن لازم باشد، به عمل خواهد آورد. او افراد و حتی اگر لازم باشد قومها را به حرکت در می­آورد. در پرتو این حقیقت، با همت و تصمیم قلبی، صدها وعده­ای را که خدا در کلام خود به کسانی که بر او اعتماد و توکل دارند، پیدا کنید و بیاموزید که بر وعده­های او اعتماد کنید و آرامش بگیرید، و بدانید او همواره نسبت به کلام خود امین است.

انجیل مقدس

For Further Study

Footnotes

1Matthew Slick, Covenant, Christian Apologetics and Research Ministry. (http://www.carm.org/doctrine/covenant.htm). Retrieved on October 11, 2006.

2GotQuestions.org, What are the Different Covenants in the Bible?  (http://www.compellingtruth.org/covenants-in-the-Bible.html). Retrieved June 17, 2014.

3Review Lesson 6 of this study guide.