ایمن حتی در گذر از داوری
منابع خدا برای نجات، تنها منابع موجود نجات هستند
مقدمه
«من توفان و باران شدید بر زمین خواهم فرستاد تا همهٔ جانداران هلاک گردند و هرچه بر روی زمین است بمیرد.
امّا با تو پیمان میبندم. تو به اتّفاق پسرانت و همسرت و عروسهایت به كشتی داخل میشوی.
از تمام حیوانات یعنی پرندگان، چارپایان و خزندگان یک جفت نر و ماده با خودت به كشتی ببر تا آنها را زنده نگاهداری.
– پیدایش 6: 17-19
اما مردی به نام نوح، از خدا پیروی میکرد.
و خدا دستورالعملی را با جزئیاتش به نوح داد تا کشتی عظیمی بسازد.
سپس خدا یک زوج نر و ماده از هر یک از انواع جانداران فرستاد تا داخل کشتی شوند.
پس از داخل شدن نوح و افراد خانوادهاش به کشتی، خدا درب آن را بست.
آنگاه خدا به مدت چهل شبانه روز باران بر زمین بارانید، به طوری که سیلاب تمامی زمین را فروگرفت و همۀ جانداران روی زمین از بین رفتند.
مدت یکصد و پنجاه روز آب زمین را پوشانید.
اما نوح و خانوادهاش، همراه با حیوانات درون کشتی، در امان بودند.
وقتی سرانجام آب فروکش کرد، کشتی بر روی کوهی قرار گرفت و همۀ حیوانات از کشتی بیرون رفتند.
به این ترتیب نوح و خانوادهاش از داوری خدا بر شرارت موجود در جهان جان سالم به در بردند؛ نه به این دلیل که بیگناه بودند، بلکه به خاطر آنکه به خدا ایمان داشتند.
– امید، فصل 4
مشاهده و بررسی
داستان نوح واقعأ شگفتانگیز است. منتقدان آن را افسانهای ساختگی میدانند. اما در تمدنهای کهن همۀ مناطق جهان، داستانهای زیادی دربارۀ یک طوفان جهانی وجود دارد. اِچ.اِس. بِلامی در کتاب ماهها، اسطورهها و انسانها، چنین برآورد میکند که بیش از 500 افسانه دربارۀ طوفان جهان وجود دارد.1
این داستان را میتوان در کتاب پیدایش کتابمقدس، بابهای 6-9 یافت. کتابهای زیادی دربارۀ این بابها نوشته شده است، اما در درس امروز فقط به سه موضوع خواهیم پرداخت.
- داوری خدا – نتیجۀ شخصیت قدوس او
در درس گذشته، از پیدایش 6: 6 دیدیم که خدا از گناه افراد بشر عمیقأ غمگین شده بود. در پیدایش 6: 7 دربارۀ قصد خدا برای "محو ساختن" انسان از روی زمین میخوانیم. ابتدا، شاید فکر کنیم که انگیزۀ خدا برای محو کردن انسان در آیه 7، غم او در آیه 6 بوده است. گویی خدا چنان از انسان نومید شده بود که صبرش را از دست داد. اما آیا واقعأ چنین بوده است؟
ما انسانها معمولأ وقتی اوضاع بر وقف انتظاراتمان نیست، دلسرد و نومید میشویم. اما خدایی که محدود به زمان و مکان نیست، از آینده خبر دارد (به آیات درس 6 مراجعه کنید). هرچه اتفاق میافتد، بر طبق انتظارات اوست. پس چگونه ممکن است که خدا نومید شده باشد؟
در مورد لبریز شدن کاسۀ صبر خدا چطور؟ وقتی کتابمقدس را مطالعه میکنیم، با بردباری شگفتآور خدا که در واقع داوری را به تعویق میاندازد روبرو میشویم (2پطرس 3: 9). داوری درست در وقتی که خدا مقرر کرده، بدون ثانیهای جلوتر یا عقبتر، فرا خواهد رسید (اعمال 17: 31). داوری خدا براساس غم، دلسردی یا لبریز شدن کاسۀ صبرش تعیین نمیشود. تنها و تنها جنبهای از شخصیت خدا که داوری را ایجاب میکند، قدوسیت اوست.
خدا قدوس، عادل و دادگر است. او نه میتواند مرتکب گناه شود و نه با گناه همسازی داشته باشد. اگر مجوزی به گناه میداد، دیگر قدوس نمیبود. خدا یا باید بر گناه داوری کند یا شخصیت خود را زیرپا بگذارد.
- ایمان نوح – تنها چیزی که او را ممتاز کرد
در درس 18 دیدیم که گناه به وسیلۀ آدم وارد جهان شد و به همۀ افرادی که تا بحال بر زمین زیستهاند، سرایت کرد. این امر شامل حال نوح نیز میشود. پس اگر بر مردمان روزگار نوح، بخاطر گناهشان داوری شد، چگونه است که نوح (که بوسیلۀ گناه فاسد شده بود) جان سالم به در بُرد؟
در درس 20، وعدۀ خدا را برای فرستادن رهانندهای که انسان را از اسارت شیطان، گناه و مرگ آزاد خواهد کرد، مورد بررسی قرار دادیم. چه نوح معنی این وعده را میدانست، چه نمیدانست، یک چیز در مورد او صادق است: او به خداوندی خدا احترام میگذاشت. از عملکرد نوح متوجه میشویم که به خدا به عنوان رهانندهاش اعتماد داشت. اعتماد او از اطاعتش معلوم میشد. ایمان نوح به خدا چیزی بود که در آن روزگار او را از سایرین ممتاز میساخت (عبرانیان 11: 7).
- نعمت خدا- تنها راه نجات یافتن
به یاد آورید که وقتی آدم و حوا گناه کردند، خدا برای آنها پوششی ساخت. او برای نوح نیز با هدایت او در ساختن کشتیای که مانند یک پوشش تمام خانوادهاش را از هلاکت بوسیلۀ طوفان رهانید، همان کار را کرد. هیچ شخص دیگری در جهان از آن طوفان جان به در نبُرد. فقط نعمت خدا بود که توانست نوح و خانوادهاش را نجات دهد. راه دیگری برای نجات وجود نداشت.
در کتاب 2پطرس کتابمقدس، مقایسهای میان گناهکار بودن جهان امروز، و جهان روزگار نوح انجام گرفته است. 2پطرس 3: 9 دلیل تأخیر داوری خدا بر جهان ما را اینطور بیان میکند که خداوند "با شما بردبار است، چه نمیخواهد کسی هلاک شود بلکه میخواهد همگان به توبه گرایند." کلمۀ "توبه" در اصل به معنی تجدید نظر، یا تغییرطرز فکر است.2 خدا هنوز بر جهان ما داوری نکرده چون میخواهد به مردم فرصت تجدید نظر در راههایی که پیش گرفتهاند و اعتماد به خودش را بدهد.
خدا بردبار است، ولی ما باید صبر او را مغتنم بشماریم. داوری گناه بوسیلۀ خدا ممکن است به زودی زود انجام شود یا نشود، اما وقوع آن حتمی است. شخصیت قدوس خدا این را ایجاب میکند. "فریب نخورید: خدا را استهزا نتوان کرد. انسان هرچه بکارد، همان را خواهد دروید" (غلاطیان 6: 7).
پرسش و تأمل
اگر در آیات کتابمقدس به مطالعۀ جزئیات نسبنامۀ نوح بپردازیم، میتوانیم نتیجه بگیریم که نوح دستکم 70 سال برای ساختن آن کشتی کار کرد!3 حالا در نظر داشته باشید که کتابمقدس هیچ اشارهای به ریزش باران پیش از آن طوفان نمیکند. براساس این روایت، گیاهان زمین بوسیلۀ نوعی مِه که "از زمین برمیآمد" آبیاری میشدند (پیدایش 2: 6). به این موضوع فکر کنید! نوح دستکم مدت 70 سال به انتظار یک طوفان روی کشتی کار کرد، چیزی که هیچ انسانی تا آن زمان ندیده بود.
- به نظر شما مردم زمان نوح دربارۀ "پروژه کشتی" او در طول آن 70 سال چه میاندیشیدند؟
- آیا هرگز وقتی در زمان مورد نظرتان نتوانستهاید به هدفتان برسید، در برابر مخالفتها دلسرد شدهاید؟
- فکر میکنید اگر به جای نوح بودید، چه میکردید؟
- پاسخ شما به 2پطرس 3: 9 چیست؟
تصمیم گیری و عمل
اگر خدا از شما بخواهد کاری بکنید، نوح را الگو قرار دهید. اعتماد و اطاعت کنید! اگر او از شما بخواهد تا در بعضی از قسمتهای زندگیتان "تجدید نظر" کنید، آن را پشت گوش نیندازید.
Footnotes
1H. S. Bellamy cited in the article Flood Legends from Around the World, Northwest Creation Network. (http://www.nwcreation.net/noahlegends.html). Retrieved October 6, 2006.
2Blue Letter Bible. Vine’s Expository Dictionary of New Testament Words for Repent, Repentance.’ 1996–2002. (http://www.blueletterbible.org/cgi–bin/new_choice.pl?string=Repent%2C+Repentance&live_word=Repent%2C+Repentance&choice=VT0002364&Entry.x=51&Entry.y=13). Retrieved November 9, 2006.
3How Long Did It Take Noah to Build the Ark? (© Copyright 2002–2006 Got Questions Ministries). (http://www.gotquestions.org/Noahs-ark-questions.html). Retrieved October 6, 2006.