وسوسۀ عیسی

تفاوت میان آزمایش و وسوسه.


مقدمه

آنگاه روح، عیسی را به بیابان هدایت کرد تا ابلیس وسوسه­اش کند.

— متی 4: 1

چون ابلیس همۀ این وسوسه­ها را به پایان رسانید، او را تا فرصتی دیگر ترک گفت.

— لوقا 4: 13

سپس عیسی به بیابان رفت تا بوسیلۀ شیطان در بوتۀ آزمایش قرار گیرد. اما عیسی مقاومت کرد و شیطان ­گریخت. برخورد آنها در بیابان، یک آزمایش بود. درست همانطور که فلزات را محک می­زنند تا درجۀ خلوصشان معین شود، این آزمون نیز محکی بود تا نشان دهد عیسی به واقع پسر خداست که بر زمین آمد تا ارادۀ پدرش را به انجام رساند. عیسی پس از مقاومت در برابر شیطان، به نیروی روح از بیابان بیرون آمد.

— امید، فصل 8

مشاهده و بررسی

عیسی پس از تعمیدش، به هدایت روح (روح خدا) به بیابان رفت تا وسوسه شود. شرح این آزمایش را در متی 4: 1-11، مرقس 1: 12-13، و لوقا 4: 1-12 می­خوانیم. توجه داشته باشید که متی 4: 1 می­گوید روح عیسی را به بیابان هدایت کرد تا وسوسه شود، اما نمی­گوید روح عیسی را وسوسه کرد. این تفاوت مهمی را ایجاد می­کند چون در یعقوب 1: 13 می­خوانیم که: "خدا با هیچ بدی وسوسه نمی­شود، و کسی را نیز وسوسه نمی­کند." شیطان (که در متی 4: 3 و 1تسالونیکیان 3: 5، وسوسه­گر خوانده شده) کسی است که وسوسه می­کند.

براساس یعقوب 1: 13، به این نکته نیز توجه کنید که وسوسۀ عیسی توسط شیطان بی­ثمر بود، زیرا "خدا وسوسه نمی­شود." در پایان، وسوسۀ عیسی، بیش از پیش اراده و قصد خدا را به پیش بُرد. این هم بخشی از نقشۀ الهی بود. با پرداختن به کلمۀ "وسوسه"، این موضوع برای ما آشکارتر خواهد شد.

"وسوسه کردن" (یا وسوسه شدن) از کلمۀ یونانی "پِییرازو peirazo" می­آید که در واقع اصطلاح قضایی به معنی "اثبات آوردن" است.1 در پرتوی معنی ریشۀ این کلمه، می­توانیم بگوییم که شیطان عیسی را وسوسه کرد تا ثابت کند او فرقی با سایر کسانی که تا به حال زیسته­اند ندارد؛ اینکه او نیز درست مثل آدم است و تحت فشار خم خواهد شد. در نهایت شیطان نیز می­خواست مانند دادستانی که می­کوشد از شهادت متهم سلب صلاحیت کند، از عیسی به عنوان رهاننده­ای که قرار بود بشریت را از شیطان، گناه و مرگ آزاد نماید، سلب صلاحیت کند.

بسیار جالب توجه است که همین کلمۀ یونانی "peirazo" در قسمتهای دیگر کتاب­مقدس، "آزمایش کردن" یا "آزمایش شدن" ترجمه شده است.2 هرچند خدا کسی را وسوسه نمی­کند، اما افراد را مورد آزمایش قرار می­دهد. در عبرانیان 11: 17 می­خوانیم "به ایمان بود که ابراهیم هنگامی که آزموده شد، اسحاق را به عنوان قربانی تقدیم کرد." با درنظر داشتن این داستان که قبلأ در مطالعه­مان مورد بررسی قرار دادیم، می­دانیم که ابراهیم از این آزمایش سربلند بیرون آمد و خدا از قبل این را می­دانست. این آزمایش برای تعیین قبول یا رد شدن ابراهیم نبود. بلکه برای اثبات جوهرۀ ابراهیم بود. یا همانطور که در همان باب 11 عبرانیان آیه 2 می­خوانیم، این آزمایش وسیله­ای بود تا "دربارۀ پیشینیان به نیکویی شهادت داده شود."

ساده تر بگوییم، شیطان ما را "وسوسه می­کند" تا ثابت کند ما کسی نیستیم که خدا ادعا می­کند، و خدا ما را "می­آزماید" تا ثابت نماید ما دقیقأ همانی هستیم که او ادعا می­کند. تفاوت اصلی میان "آزمایش" و "وسوسه"، کسی است که آن را انجام می­دهد.

پرسش و تأمل

  • شاید موضوع درس امروز برای شما تازگی داشته است. آیا با این موضوع موافق هستید یا نه؟ دلیلتان را توضیح دهید.
  • به طور کلی، نگاه شما به آزمونها و آزمایشها چگونه است؟ وقتی در زندگی در بوتۀ آزمایش قرار می­گیرید، آیا با نگرانی یا ترس از مردود شدن به آن نگاه می­کنید؟ یا آن را فرصتی برای ثابت کردن شخصیت و توانایی­تان می­شمارید؟ توضیح دهید.

تصمیم­گیری و عمل

در دنیای تحصیلات عالی، شرایط قبولی در بعضی از دوره­های فوق لیسانس و دکترا بسیار دشوار است. اما همینکه کسی قبول می­شود، سرتاسر دوره طوری در هم تنیده شده است که دانشجو بتواند با موفقیت آن را به اتمام برساند.

در حالیکه ویژگیهای لازم برای قبولی در این دوره­های تحصیلات عالی بسیار سخت و دشوار است، اما ویژگی لازم برای یافتن ارتباط با خدا در مقایسه با آن بسیار دشوارتر است. شخص باید کاملأ بی­عیب و نقص باشد، که البته این موضوع از نظر انسانی ناممکن است! به همین دلیل است که عیسی آمد تا برای ما کاری کند که هرگز خودمان قادر به انجامش نبودیم. با اینحال، همینکه شما تدارکی را که خدا برایتان دیده بپذیرید و وارد ارتباطی صمیمی و جاودانی با او شوید، آنگاه خدا هرچه لازم باشد برای تبدیل کردن شما به شخصی که مطابق ارادۀ اوست، انجام می­دهد. این حقیقت را می­توان در فیلیپیان 1: 6 ملاحظه کرد: "یقین دارم آن که کاری نیکو در شما آغاز کرد، آن را تا روز عیسی مسیح به کمال خواهد رسانید."

اگر به حقیقت این مطلب اطمینان ندارید، در نظر داشته باشید که شاید یکی از دو مورد زیر در زندگی شما وجود دارد: 1) امکان دارد شما هرگز واقعأ به رهانندۀ موعود خدا ایمان نیاورده باشید، یا 2) امکان دارد ایمان آورده­اید، اما هنوز از ارتباط محکمی که با خدا یافته­اید، درک درستی نداشته باشید.

اگر احساس می­کنید که مورد اول توصیفی از زندگیتان است، بی­درنگ به بخش شناخت خدا در انتهای این راهنمای مطالعه مراجعه کنید و دوباره دربارۀ آنچه خدا بجای شما انجام داده، بخوانید. اگر احساس می­کنید که مورد دوم در زندگی شما مصداق دارد، با دعا و تأمل کافی به این آیات مراجعه کنید و از خدا بخواهید که به شما نشان دهد ارتباطی که با او دارید چقدر محکم و پایدار است! یوحنا 6: 47، یوحنا 6: 40، یوحنا 10: 28-29، رومیان 8: 1، رومیان 8: 29، رومیان 8: 39، 1قرنتیان 1: 8، 1یوحنا 3: 14.

انجیل مقدس

Footnotes

1Does God Tempt Us to Sin? (© Got Questions Ministries, 2002–2006). (http://www.gotquestions.org/God–tempt–us–to–sin.html). Retrieved October 27, 2006.
2Ibid.